Aantoonbare kwaliteit vaststellen wordt door een onafhankelijk auditor gedaan. Grotere organisaties huren daar vaak een certificeringsinstelling voor in, maar voor een kleine zorginstelling of zzp’er in de zorg is dit over het algemeen overkill. Toch willen opdrachtgevers (o.a. gemeentes in verband met de WMO) weten of ze te maken hebben met een serieuze ondernemer en niet later geconfronteerd worden met risicovolle situaties voor de burgers in hun gemeente.

Zowel een gemeente als een opdrachtgever voor wie jij werkzaamheden verricht willen namelijk zeker weten dat jouw kwaliteit van uitvoering in orde is maar ook of jij je als ondernemer serieus neemt. Dat houdt in dat je je aantoonbaar houdt aan wet- en regelgeving.

Onafhankelijk auditor

Onafhankelijkheid is belangrijk. Als jij of een adviseur betrokken zijn bij het ontwikkelen van het kwaliteitssysteem, dan ben je niet onafhankelijk. Daar is een bekend gezegde over: je mag niet je eigen vlees keuren. Daar huur je iemand anders voor in, die met met een frisse blik naar je bedrijf kijkt. Ik ben voor jou/jullie die onafhankelijk auditor.

Werkwijze

Ik werk met een door mij ontwikkeld auditsysteem waaruit niet alleen de kwaliteit blijkt, maar ook waar je goed in bent. Dat heet waarderend auditeren. Ik ga dus niet alleen maar op zoek naar fouten, maar laat ook zien wat je prima voor elkaar hebt of waar nog wat aan bijgesteld moet worden. Uit het systeem dat ik ontwikkeld heb, blijkt direct waar je als eerste mee moet starten en wat je nog even kunt laten liggen (de prioriteit). Als er iets is waar ik van onder de indruk was, dan hoor je dat natuurlijk zeker! Complimenten zijn altijd leuk, toch?

Afhankelijk van de eisen die een gemeente of opdrachtgever stelt zul je de audit periodiek moeten laten herhalen (b.v. 1x per jaar).

Op het moment dat je klaar bent voor een controle, neem je contact op met mij. Ik wil dan van je weten hoe groot je organisatie is (aantal fte dat er werkzaam is) en aan welke kwaliteitskaders jij je moet houden. Ik maak op basis daarvan een lijst van onderwerpen die wij in een gesprek met elkaar doornemen. Met de rapportage en de bijbehorende kwaliteitsverklaring kun jij vervolgens aantonen dat ik je kwaliteitssysteem heb beoordeeld en in orde bevonden heb. Deze verklaring krijg je alleen als de beoordeling als voldoende wordt gescoord.

Lijst van onvolkomenheden

Als het onverhoopt niet lukt om een voldoende te behalen, dan ontvang je een overzicht van aspecten die eerst in orde moeten zijn voor ik de verklaring kan afgeven. Ik kom dan na drie maanden terug om nogmaals een controle te doen op de punten die nog open staan. Lukt het dan wel om aantoonbaar te hebben dat je het voor elkaar hebt, dan krijg je alsnog de verklaring.

Ook als je een voldoende haalt kan je een lijst van onvolkomenheden krijgen. Er zijn immers altijd wel punten te vinden waarin je je werkwijze kunt verbeteren. Je gaat dan aan de slag met die punten omdat jij als trotse (zorg)ondernemer gewoon een bedrijf wilt hebben dat tot in de puntjes werkt. Omdat opdrachtgevers vaak van je eisen dat je je met enige regelmaat laat auditeren kom ik graag nogmaals langs om opnieuw te kijken of het lukt om weer een verklaring af te geven. Ik neem dan vanzelfsprekende de oude punten van een jaar geleden mee in het nieuwe auditgesprek. Zo is de cirkel rond!

Blauwe ogen

Sommige mensen onderschatten de term aantoonbare kwaliteit wel eens. Ik wil op basis van fysiek bewijs van documenten of van jouw uitleg over een onderwerp echt vast stellen dat het klopt. Dus als jij zegt dat je je klant/cliĆ«nt betrekt bij het opstellen van een zorg- of ondersteuningsplan, dan kan ik je helaas niet op je blauwe ogen geloven, maar dan wil ik dat plan zien. De vraag die je mij vaak zult horen stellen is: “Waar blijkt dat uit?”

Naast dat je een heel goede zorgverlener bent wil ik je ook ondersteunen door te kijken waar jij je als ondernemer kunt verbeteren, want ook op dat vlak zijn er diverse wetten en regels waar je je aan moet houden.

Kortom, wil jij je kwaliteit laten vaststellen door een onafhankelijk auditor? Neem dan contact op voor meer informatie: 06-15155300 of via het contactformulier.

Mijn werkgebied zijn de gemeenten: OWO-gemeenten (Ooststellingwerf, Weststellingwerf, Opsterland), Heerenveen, Smallingerland, De Fryske Marren, Achtkarspelen, Westerkwartier, Noorderveld, Tynaarlo, Assen, Aa en Hunze, Midden-Drenthe, Westerveld, Steenwijkerland.